Slowflowers – miljövänlig blomsterglädje

Gästinlägg av Helena von Schoultz


Vad betyder blommor för dig?

Var och när har blommor funnits med i ditt liv?

För många av oss har blommor (kanske utan att du tidigare reflekterat över det) en ganska närvarande plats i våra liv. De flesta av oss har någon gång fått en blomma eller en hel bukett, och många har säkert givit bort en och annan blomma till en vän, kärlek, släkting eller kollega. Blommor verkar följa människan genom livet, från att vi föds till det att våra gravar fylls av blommor när vi dör, i vissa fall även långt efter det att vi lämnat jordelivet.

Blommor får symbolisera det vi ibland inte vågar säga med ord, det vi vill understryka eller den hyllning eller önskan vi vill framföra. Ibland är blommorna det som gör den annars kanske grå vardagen lite mer färggrann, middagsbordet vackrare eller vardagsrummet mer tilltalande. Ibland är blommorna en tröst när vi känner oss nere.

Ett människoliv helt utan blomsternärvaro är nästan svårt att föreställa sig.
Vi människor verkar älska blommor! Så mycket att det till exempel runt Alla hjärtans dag säljs inte mindre än ca. 10 miljoner rosstjälkar i bara Sverige. År 2019 importerade Sverige snittblommor till ett värde av 793 miljoner kronor (ca. 80 miljoner euro). Den globala snittblomsmarknaden värderades 2022 till ett värde om ca. 36 miljarder US dollar. Några av de länder som producerar mest snittblommor i världen är Nederländerna, Kenya och Kolombien. I Kenya är blommor den nästa största exportvaran, och det är framför allt rosor som produceras där.

Eftersom snittblommor är en färskvara som gärna ska komma till butiken där de säljs inom ungefär 48h från att de skördats, är ofta flyget det enda alternativet om blommorna ska transporteras långt. Jag hittar ingen statistik på det, men i min fantasi kan jag föreställa mig hur många flyg som varje dag susar mellan molnen, enbart fyllda av blommor. Och även om det för min inre syn ser rätt trevligt ut med blommor bland molnen, så gör tanken mig inte glad. Tvärtom. Samtidigt läser jag om hur mycket gifter i form av bekämpningsmedel som används och får användas i odlingen av alla dessa snittblommor, och plötsligt känns tanken på att köpa en ros till farsdag direkt motbjudande. Jag vill verkligen inte hylla min far (eller någon annan) med gift, insektdöd, förbränd olja och avgaser.

Men hur hamnade vi här, och finns det några alternativ till den konventionella blomsterindustrin? Att odla blommor med massa gifter och sen transportera dem kors och tvärs över världen känns inte riktigt som en hållbar långsiktig väg att gå, varken för oss människor eller för den natur vi lever i och av.

Det här blogginlägget är för kort för att gå in på historien och de vägar mänskligheten vandrat för att nå till det ställe vi befinner oss på idag. Låt oss istället titta på vilka vägar vi kan välja framöver.

En väg är såklart att bara fortsätta på den väg vi är inne på nu tills den kollapsar. Men det känns lite dumdristigt eftersom vi vet att vi inte kan sprida ut gifter i naturen i all evighet och tro att den ändå kommer leverera ett skönt hem för människan och andra varelser. Eller att vi i evighet kan pumpa upp olja för att flyga bl.a. blommor hit och dit. Vi vet att oljan är en ändlig resurs som tar miljontals år för naturen att skapa. Men helt utan snittblommor vill vi väl ändå inte leva? Nej, det vore trist, tomt och ganska färglöst.

En helt grön brudbukett är vackert i början på juni.

Så hur kan vi producera och distribuera snittblommor så att vi gör så lite skada för naturen och alla levande varelser som möjligt? Hur kan vi producera blommor så att vi till och med gynnar och bidrar till det ekosystem där de växer?

En möjlighet är den som den internationella Slowflowers-rörelsen jobbar för. Filosofin som ligger som grund för rörelsen liknar i mångt och mycket den filosofi som slowfood-rörelsen har. Så här skriver föreningen Snittblomsodlare i Sverige om Slow Flowers:
“Slow Flowers handlar om att koppla ihop den som odlat, skördat och bundit blommorna med konsumenten. Att sätta ett ansikte på den som står för all den kunskap odlandet innebär och förmedla det värdet hela vägen hem till bordet. Att minska avståndet och mellanhänderna från jord till bord.”

Har du koll på vem som odlat de blommor du köpte senast? Vet du var de såtts, grott och vuxit sig stora?

Om vi sedan kombinerar detta lokala tänk med att blomsterodlingen ska ske med minimalt eller helst inga bekämpningsmedel och konstgödsel, att de som arbetar i odlingen och med blommorna ska ha bra arbetsförhållanden och-förutsättningar, kan vi plötsligt börja ana en väg framåt som känns hållbar.

Slowflowers innebär också att anpassa livet efter de säsonger och det klimat som finns på platsen där du bor och där blommorna odlas. Många blommor kommer bara finnas tillgängliga under en viss tid. Vissa blommor kanske inte alls går att odla där du bor. Och det är okay.

Kanske behöver vi människor inte tillgång alla sorters blommor året om? Kanske kan vi ändra på vad vi anser vackert, normalt, och standard? Kanske kan vi börja tillåta oss själva att längta? För när vi har tillgång till allt hela tiden berövar vi faktiskt oss själva på möjligheten att få längta.

Jag tror att blomsterglädjen blir så mycket rikare om vi får längta och se fram emot saker som bara finns ibland. Glädjen blir också mycket ärligare och djupare om vi vet att de blommor som står i vasen och sprider ljus och färg i våra liv är odlade med kärlek och omsorg, utan gifter och långa transporter.

 

Så: Vad betyder blommor för dig?

Och: …vilka blommor vill du ha i ditt liv?

 

Torkade rågstrån är vackert under vintermånaderna.

Nu kanske du i ditt stilla sinne tänker; men Helena, vad ska jag då ha för blommor i vasen nu under vintermånaderna, när inget växer där jag bor? Eller vad ger jag min släkting som fyller år denna gråmulna novemberdag?

Ja, säger jag, det är bara att använda kreativiteten och se vad som finns just nu. Kanske kan du hitta lokalodlade torkade blommor någonstans? De är både vackra och håller länge! En perfekt novemberbukett kunde också bestå av vackra gråa kvistar, kanske lite grönt från en en eller gran? Har du tur hittar du en vacker kvist med massa röda rönnbär där ute i naturen. Varje årstider bjuder på sina diamanter bara vi är redo att se dem och njuta av dem.

Och jag lovar dig (nästan)- en bukett du själv plockat ihop direkt från naturen kommer uppskattas hundra gånger mer än en bukett, som består av blommor som kommit hit med flyg och/eller lastbil, som du i all hast köper med dig på vägen till festen, sjukhuset eller vart det nu är du ska. Åtminstone borde det vara så.

 

Andas in….

Omfamna vintern i ditt sinne.
En mörk, ibland grå tid, när allt verkar dött.
Men så är det inte.
Detta är vilan, pausen
där grogrunden för en explosion av liv och färger skapas.
Detta är själva förutsättningen för blomstring.

….andas ut långsamt.

 

Allt har sin tid, och det är precis som det ska vara.

 

Tulpanens dag firas sen länge den 15 januari. Men nu har man i Sverige infört en dag för frilandsodlade tulpaner den 15 maj eftersom det återspeglar när vi på riktigt kan njuta av lokalodlade tulpaner som inte drivits upp i uppvärmda växthus.

 

Källor:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hur-mycket-karlek-ryms-i-en-bukett-rosor-pa-alla-hjartans-dag

https://rikaretradgard.se/snittblommors-miljopaverkan/

https://www.marketsandmarkets.com/Market-Reports/cut-flowers-market-18187231.html

https://snittblomsodlare.se/slowflowers/

 


 

Helena von Schoultz
Naturälskande kreatör och snittblomsodlare,
driver Älvdalens Trädgård.