Välkommen till Mariero!
Mariero är en ekologisk visningsträdgård som ger möjligheter till lärande och stillhet.
Bakgrund
Trädgården som idag kallas Mariero tillhörde inledningsvis Villa Julius men övergick i stadens ägo i samband med en stadsplaneändring 1993, då den räddades från att bli en parkeringsplats av Ålands Natur & Miljö och Ålands fredsförening. Trädgården fick först namnet Tusenskönan.
Trädgårdens främsta syfte var ursprungligen att återspegla sekelskiftets villaträdgårdar med kulturhistoriskt växtmaterial genom ideella krafter. Åren 2015-2016 genomgick parken en grundläggande restaurering och 2020-2022 genomfördes en stor omplantering. Under omplanteringsprojektet märktes behovet av att uppgradera trädgården enligt hållbarhetsmålen för 2030 och 2051. Det fanns en del invasiva växter som behövde bekämpas, mycket rotogräs och många arter som hade tagit över. Det behövdes nya mikroklimat för att öka den biologiska mångfalden i trädgården.
På uppdrag av Ålands Natur & Miljö, i samarbete med Mariehamns stad, tog Sagojords kulturträdgårdar år 2020 fram en långsiktig plan, vision Mariero, för att lyfta fram trädgårdens former i tidigare stadsarkitekt Folke Wickströms anda och få skötseln långsiktigt hållbar. Åren 2022-2024 har föreningen startat projektet Vision Mariero för att jobba vidare med att utveckla trädgården långsiktigt och få en ny form av trädgården.
Det efterfrågas idag mycket ny kunskap, och efterfrågan på expertishjälp inom trädgårdsskötsel är stor, inte minst i takt med klimatförändringens påverkan. Många är intresserade och vill lära sig mer. Mariero passar utmärkt för att skapa en plattform som breddar kunskaper inom trädgårdsskötsel och växtkunskap, och så småningom är tanken att även erbjuda litteratur i form av en öppen bokpaviljong. Genom pedagogisk gestaltning och språkfrämjande kultur bidrar Mariero på sikt också till social hållbarhet.
Nuläge
Idag drivs trädgården ideellt av föreningen Ålands Natur & Miljö genom ett skötselavtal med Mariehamns stad. Utvecklingen av trädgården finansieras just nu av projektmedel från PAF med professionell hjälp från Sagojords kulturträdgårdar.
Mariero bidrar till en levande stadskärna, utgör en tillgänglig och öppen mötesplats och erbjuder en blommande oas för stadsbor och besökare. Trädgården tillhandahåller ekosystemtjänster och utgör habitat för olika djurarter som fjärilar, bin och fåglar i tätort. De senaste åren har många nya växter drivits upp och planterats, en damm och en stenmur har anlagts och en äng är under arbete. Även en kompost har byggts. Växtstöd och bågar har satts upp på många platser i trädgården, och även skyltar som beskriver olika viktiga mikroklimat har designats och satts upp.
Föreningen arbetar aktivt med att söka samarbeten, sponsorer och crowdfunding för den långsiktiga finansieringen för trädgården då projekttiden är slut, för att säkra trädgårdens fortlevnad på lång sikt.
Vision
Den långsiktiga visionen är att genom en hållbarhetsplan och trädgårdsdesign skapa en hållbar visningsträdgård med biologisk mångfald och pedagogisk gestaltning som främjar människans hälsa och lust att lära. Med hjälp av experter planeras och gestaltas hela det biologiska kretsloppet i trädgården. Ett klart syfte och en attraktiv trädgårdsdesign ska skapa liv i trädgården. Genom att förbättra jordhälsan och skapa olika mikroklimat på en begränsad yta, skapas förutsättningar för ett rikt djurliv i stadsmiljön.
Med tydlig struktur, biologisk mångfald och social hållbarhet säkras trädgårdens fortlevnad och bildar en oas och en estetiskt tilltalande miljö för både människor och djur i Mariehamn.
Med tiden ska Mariero bli en rofylld, inspirerande plats öppen för fritt lärande, kontemplation och mognad i alla dess former. Det ska vara en plats för frivilligt lärande, språkfrämjande och berörande kultur samt mindre evenemang. Genom nätverk och samarbeten med andra aktörer som arbetar inom trädgård och social kulturell verksamhet ökas kunskapen och intresset för trädgården. Trädgården ska locka både allmänhet, frivilliga och riktade målgrupper som t.ex. förskolor, skolklasser och studenter. Trädgården kan bli en plattform för att få in de globala målen och därmed de åländska hållbarhetsmålen i skolans undervisning.
Visionen för Mariero förväntas ta mellan 5–10 år att bygga upp. Arbetet är just nu inne på sitt tredje år.
Framtiden
Några år efter att projektet vision Mariero är färdigt ska Mariero fungera som en naturlig instuderingsplats med ett rikt utbud av ekologisk mångfald i form av varierande mikroklimat i samklang med en så pass hög grad av estetik att platsen som visningsträdgård även lockar till sig turister och inspirerar till högre studier inom ämnet biologi, botanik och trädgårdsyrket i alla dess riktningar – en trygg förlängning av biblioteket.
Utbildning om mognad inom hela spektrat av ekologi och botanik kommer även att innefatta människans mognad, så utvecklingspsykologi och friskvård kommer vara en naturlig del. Stadsträdgården kommer därmed vara en unik plattform för lärandet i sig själv.
Vi har börjat få människor att förstå att också social hållbarhet är nödvändig för att långsiktigt kunna ro iland alla typer av miljöprojekt. De globala målen och bärkrafts utvecklings- och hållbarhetsagenda kommer att fortsätta vara en drivande kraft.
Studenter och äldre ska bl.a. med hjälp av öppettider och tydliga rutiner kunna känna sig alltmer trygga i att vistas i trädgården och ta en liten tur bland växterna och de språkfrämjande platserna, slå sig ner på en av ”filosofforna” för att tex studera, bara vara för kontemplation eller fika. Bokpaviljongen kommer att inbjuda till en hög grad av läsinspiration, föreläsningar och lugna rofyllda årstidsbaserade event. Under pandemier och liknande blir platsen som uterum ännu mer betydelsefull.