Verksamhet

Ålands Natur & Miljö har mångsidig verksamhet; allt från att påverka beslutsfattare till att ordna upplevelser i naturen. Exakt vad vi gör varierar från år till år, men här ser du exempel på hur vi jobbar.

Utflykter
Våra populära utflykter ger dig chans att lära känna Åland. Vi ordnar exkursioner till värdefulla, vackra och intressanta natur- och kulturmiljöer, men också till ur miljösynpunkt problematiska områden. Naturglädje åt folket!

Studiecirklar och studiebesök
Vi ordnar studiecirklar, studiebesök och träffar där vi bjuder in kunniga gäster.

Medlemsgrupper
Medlemsgrupper är en viktig del av föreningen. För varje stort projekt eller intressefråga skapas en medlemsgrupp. Du kan vara med långa eller korta perioder med liten eller stor arbetsinsats. I grupperna kan du jobba med det som intresserar dig utan att binda upp dig hela året.

Remissinstans
Ålands Natur & Miljö är remissinstans för landskapsregeringen i miljöfrågor. Styrelsen eller andra medlemmar ger skriftliga utlåtanden och kallas in som sakkunniga till lagtingsutskott och kommittéer.

Medlemsmöten
Föreningens vårmöte är i april och höstmöte i november. Extra medlemsmöten ordnas vid behov. I augusti varje år ordnas ett tillfälle som är öppet för alla medlemmar där vi diskuterar kommande års verksamhet. Alla ska kunna tycka till kring vad vi ska satsa på!

Kampanjer och miljödagar
Vi uppmärksammar till exempel Östersjöns dag 22 mars och Europa minskar avfallet-veckan i november. Vi ordnar också seminarier och debatter.

Prisutdelning
Varje år delar vi ut ett miljöpris till årets miljöhjälte. Priset delas ut på höstmötet. Från och med år 2023 delar vi också ut priset årets medlem, där vi utser en miljöhjälte inom medlemskåren som förtjänar att uppmärksammas lite extra.

Miljöbibliotek
Föreningen samarbetar med stadsbiblioteket kring deras miljöhylla. Vi lånar också ut miljö- och hållbarhetsböcker i föreningslokalen på Hamngatan 5.