Ålands Natur & Miljö tackar för möjligheten att komma med synpunkter på VA-plan för Åland 2025-2040. Vi är gärna med och påverkar gällande frågor som berör natur, miljö och hållbarhet.
Sammanfattning
- VA-planen för Åland är omfattande, tydlig och lättförståelig. Samtidigt är det svårt att få en helhetsbild då materialet är så pass omfattande. En sammanfattning med prioriterade områden kunde finnas.
- VA-policyn är detaljrik och heltäckande. Den stora utmaningen blir att genomföra allt i praktiken.
- Återanvändning av renat avloppsvatten är en bra inledande åtgärd för att uppnå ett mer cirkulärt samhälle.
- Det är viktigt att kontinuerligt få ut budskapet om hur vattenanvändningen kan minskas så det blir en vana hos alla att spara vatten.
- Det saknas diskussion om hur resurserna ska planeras, räcka till och användas på bästa sätt för att så mycket som möjligt av åtgärderna ska kunna genomföras och hur alla åtgärder ska kunna göras på sikt.
- Kostnadskalkylen visar investeringar men inte vilka resurser som behövs i övrigt.
- Långsiktighet och cirkulär hantering av resurser är centralt för att uppnå ett hållbart och välfungerade VA-system.
- Förutsättningar för framtida tekniker för multipel återanvändning av dricksvatten i hemmen behövs och även stöd för pilottester.
- Hur kan innehållet i avloppsvattnet minskas? Hur kan Åland skapa förutsättningar för källsorterande avloppssystem vid byggande? Genom att separera grå- och svartvatten kunde mängden avloppsvatten som ska renas minska betydligt.
- Uppmuntran till innovativ och inspirerande dagvattenanvändning behövs. Att använda dagvattnet till vackra naturlösningar ökar välmåendet.
- Flera projekt pågår som över tid borde minska bräddningarna av pumpstationer. Vi önskar en kommande åtgärdsplan och resurser för att bräddningarna ska minskas ytterligare.
- Det saknas diskussion om och konkreta planer på hur dricksvattnet ska tryggas på längre sikt.
Allmänt
Vi vill berömma Ålands vatten och VA-samarbetet för att ha skapat en omfattande och tydlig dokumentation över VA-planen för Åland 2025-2040. De som har arbetat med detta har gjort ett gediget arbete. Dokumentationen är både tydlig och lätt att förstå. Alla åtgärder är viktiga, Åland behöver få kontroll på vatten- och avloppshanteringen.
Ibland blir det ändå lite otydligt med olika förkortningar och åtgärderna är många och väldigt olika i omfattning. Då det är flera och långa dokument är det utmanande att få en översikt över helheten. Ett skilt dokument eller en sammanfattning över de åtgärder som är viktigast att ta itu med först vore önskvärt. Problem med läckage av dricksvatten respektive inläckage i avloppsvatten borde vara viktigast att ta itu med i första hand och i andra hand hantering av dagvattnet som nästa prioritet.
Synpunkter på utkastet
VA-policyn detaljrik, hur ska allt genomföras?
VA-policyn är detaljrik med korta texter, känslan är att Ålands vatten verkligen satsat på att få en heltäckande bild och tagit med allt. Frågan som återstår är sedan hur allt ska genomföras i praktiken? Detta är den stora utmaningen.
Återanvändning och cirkularitet
Vi är positiva till att renat avloppsvatten enligt VA-policyn planeras att användas för bevattning istället för att släppas ut i havet. Det cirkulära tänket behöver tillämpas i alla delar av vatten- och avloppssystemen för att öka hållbarheten i hela samhället.
Hållbar och minskad vattenanvändning
Enligt åtgärdsplanen ska konceptet hållbar vattenanvändning[1] införas för att få befolkningen att hushålla bättre med dricksvattnet. Detta är en viktig del för att minska vattenkonsumtionen. Även avgiftsstyrning som minskar förbrukning av vatten vid hög belastning kan hjälpa till att minska förbrukningen. Budskapet om att minska på vattenförbrukningen behöver lyftas regelbundet så det blir en vana för alla på Åland.
Resurser behövs
Mycket av de planerade åtgärderna i åtgärdsplanen ligger på kommunerna som redan i dagsläget har små resurser för att jobba med vatten- och avloppsfrågor. Hur ska det finnas resurser för att allt ska kunna genomföras? Vi saknar en diskussion om hur resurserna ska planeras, räcka till och användas på bästa sätt för att så mycket som möjligt av åtgärderna ska kunna genomföras. I åtgärdsplanen står det följande: ”Om resurserna för tillsyn av enskilda avlopp är begränsade behöver fokus läggas på de enskilda avlopp som kan ha störst påverkan på omgivningen.” Visst är det viktigt att lägga fokus på de faktorer som påverkar omgivningen mest, men för att uppnå hållbarhet behövs också ambitionen att även jobba för att få förändring på enskilda avlopp som påverkar omgivningen i lägre grad. Vad kan göras för att i framtiden nå hela vägen med att alla enskilda avlopp ska vara i skick?
Resurser för t.ex. tillsyn av enskilda avlopp saknas i kostnadskalkylen
Kostnadskalkylen i VA-prognosen för 2050 innehåller mest investeringar i konkreta anläggningar, men hur ser kostnadskalkylen ut för t.ex. bättre tillsyn, implementering av mer lagstiftningskrav osv. Vilka resurser behövs för det? Och hur ska det finansieras?
Långsiktighet och cirkulär hantering av resurser centralt
I VA-prognosen för 2050 sägs att vatten- och avloppsfunktioner behöver vara hållbara långt framåt, alltså lång framförhållning med kontinuitet, och ekonomin får inte begränsa vattensituationen. Lång framförhållning behövs, det går inte att tänka i enbart 4-årsperioder likt lagtingsperioderna. Resurserna behöver tas till vara och vattnet ska hanteras cirkulärt. Bilden över vattnet och dess cirkulära ekonomi i del 4 kapitel 1 borde lyftas fram tydligare i planen.
Multipel återanvändning av dricksvatten
Det borde skapas tydliga förutsättningar för framtida tekniker för multipel återanvändning av dricksvatten i hemmen. Kanske något slags innovationsstöd för hushåll som vill göra pilottester av olika lösningar kunde införas? Man kunde till exempel återanvända gråvatten till att spola i toaletten istället för att använda rent dricksvatten till detta.
Minskad mängd avloppsvatten
I materialet saknar vi en diskussion om hur själva innehållet i avloppsvattnet kunde minskas. Hur kan Åland skapa förutsättningar för kommande teknik med källsorterande avloppssystem vid byggande? Detta behöver beaktas redan i dagens framtidsvisioner. Genom att separera grå- och svartvatten kunde mängden avloppsvatten som ska renas minska betydligt. I Sverige pågår redan projekt med källsorterande avloppssystem.[2]
Innovativ dagvattenanvändning
Dagvattenlösningar behövs i första hand i tätort där det finns mycket asfalterade ytor, men dagvatten kunde också utnyttjas bättre av befolkningen. Det skulle vara fint att vid nybyggen informera och inspirera till att använda dagvattnet på olika sätt, t.ex. till dammar, smarta bevattningssystem och liknande. Det finns fina inspirerande naturlösningar där dagvattnet leds till vackra planteringar eller skapar spegelblanka dammar som ökar välmåendet.[3] [4]
Bräddning
Det är positivt att bräddningsproblematiken lyfts fram i VA-planen då bräddning vid pumpstationerna har varit ett återkommande problem. Projektet med att digitalisera avloppspumpstationer för övervakning och reglering är en bra början för att minska på bräddningarna. Enlig VA-översikten prioriterar kommunerna resurser på åtgärder som förebygger inläckage vilket indirekt motverkar bräddningar, och bättre rening i avloppsverken prioriteras framom bräddningsåtgärder med motiveringen att det ger större miljönytta på årsbasis. Projektet inom VA-samarbetet med att inventera avloppspumpstationer och inläckage på avloppsnätet som ska ge förslag på åtgärder som kan hanteras i kommunerna behövs verkligen. Vi hoppas att det efter projektet skapas en åtgärdsplan och sätts resurser på att bräddningarna ska minskas ytterligare.
Oklart med framtidens dricksvatten
I VA-planen saknar vi diskussion och en mer tydlig långsiktig plan för hur dricksvattnet ska tryggas på längre sikt. Går det att restaurera de potentiella dricksvattentäkter som idag inte kan användas för dricksvatten eller är planen att rena dricksvatten från havet? Vilka planer och åtgärder finns för framtidens dricksvatten?
[1] https://www.svensktvatten.se/vara-sakomraden/kommunikation-och-samverkan/gemensamma-koncept/hallbar-vattenanvandning/
[2] https://projekt.nsva.se/kommuner/helsingborg/tre-ror-ut/
[3] https://svenska.yle.fi/a/7-10011561
[4] https://www.land.se/tradgard/sa-gor-du-plats-for-regnet-i-din-tradgard