Yttrande över lagförslag om ändring av jaktlagen

Ålands Natur & Miljö tackar för möjligheten att komma med synpunkter på lagförslaget om ändring av jaktlagen. Vi är gärna med och påverkar gällande frågor som berör natur, miljö och hållbarhet.

Remisstid
Vi vill ännu en gång påpeka till landskapsregeringen att strax över en månads remisstid är väldigt kort svarstid. Vi önskar att remisstiden kunde vara minst två månader vid kommande remissförfrågningar. Detta för att vi ska ha möjlighet att inkomma med ett kvalitativt och relevant svar. Att återkommande ha kort svarstid på remissförfrågningar ger inte möjlighet till en god demokratisk process.

Implementering av Århuskonventionen i lagen
Det är välkommet landskapsregeringen äntligen, 19 år efter lagtingets beslut, uppdaterar lagstiftningen så att den beaktar Århuskonventionen. Vi ser fram emot att även övrig lagstiftning som berörs av Århuskonventionen uppdateras snarast så att den åländska naturen, de åländska miljöföreningarna och privatpersonerna har samma rättstatus och rättssäkerhet som i övriga EU. Århuskonventionen ger, förutom möjlighet till rättslig prövning i beslut, även medborgarna rätt till insyn i pågående processer. Landskapsregeringen behöver bli mer transparenta i de ärenden som är under beredning.

Viktigt följa med hur stammen av vitsvanshjort utvecklas på Åland
I och med detta lagförslag blir vitsvanshjorten accepterad som en inhemsk art, och enskilda markägares möjlighet att begränsa tillväxten av vitsvanshjortstammen förändras.

Diskussioner har pågått i fastlandet om vitsvanshjorten borde klassas som invasiv då den importerats från Nordamerika. Det har också diskuterats kring problem med skörde-, trafik-, trädgårds- och skogsskador. Särskilt i skärgården har problemen varit tydliga.

Det finns även diskussioner om positiva effekter av vitsvanshjortens varande såsom att vargar äter dem istället för att ge sig på tamdjur och att det skapar jaktturism.[1]

Efter år 2010 har stammen av vitsvanshjort fördubblats och problem och skador har ökat i fastlandet. I en utredning från 2023 som jord- och skogsbruksministeriet beställde bedömdes vitsvanshjortens roll ur olika synvinklar och rekommendationer för en hållbar politik om vitsvanshjorten lades fram. [2]

Om vitsvanshjorten ökar på Åland där det redan finns många rådjur blir konkurrensen och betestrycket större vilket kan påverka älgen negativt. Redan nu mår älgstammen på Åland inte bra. Med för stort betestryck kan den biologiska mångfalden i skogen påverkas negativt.

Med allt detta i åtanke är det viktigt att följa med hur stammen av vitsvanshjort utvecklas på Åland och hur påverkan blir på den biologiska mångfalden. Att personer med jakttillstånd blir skyldiga att rapportera antalet fällda djur skapar som lagförslaget säger mer tillförlitliga uppgifter för att kunna följa hur stammen utvecklas.

Ansvar vid jakt

Under avsnitt 2.1 Enhetliga regler och förfaranden för jakt på vitsvanshjort, älg och rådjur står det: “Såvitt landskapsregeringen kan erfara, är en tillståndsinnehavare som innehar jakträtt på ett sammanhängande område om minst 150 hektar fullt kapabel att själv avgöra vad som är en lämplig avskjutning för jaktområdet.“ Här sätts  ansvaret helt över på den enskilda tillståndsinnehavaren som sedan årligen ska inrapportera de djur som har fällts. Hur säkerställs att en lämplig avskjutning görs när kontrollen görs i efterhand?

I samma avsnitt finns även följande text gällande skjutprov: “Av säkerhetsskäl föreslås att jaktledaren, tillsynsmyndigheten och de aktörer som anges i 55 § ska ha befogenhet att begära att den som deltar i jakten ska uppvisa jaktkort eller intyg över avklarat skjutprov.”

Ett godkänt skjutprov är ett bra sätt för en jägare att påvisa sin säkerhet som skytt. Däremot borde det finnas en begränsning på antal försök för att få skjutprovet godkänt. Detta för säkerställa att den som jagar deltar på ett säkert sätt, för att undvika skadskjutningar och för att jakten ska bli mer hållbar.

[1] https://metsastajalehti.fi/sv/vilt/vitsvanshjorten-en-skadlig-frammande-art/

[2]  https://valtioneuvosto.fi/sv/-//1410837/utredning-om-en-hallbar-politik-i-fraga-om-vitsvanshjorten-har-publicerats